KEDİ BAKIMI



Kedilerde ilk çiftleşme isteği ırklara göre değişmekle birlikte 6-7 aylıktan itibaren görülmeye başlar ve süresi 4-10 gündür. Çiftleşme isteği her yıl 3-4 kez özellikle Şubat-Mart-Haziran aylarında görülür. Kediler seksüel olgunluğa 12-15. aylarda erişirler. Bu nedenle ilk kızgınlıkta kedinizi çiftleştirmeyiniz. En uygunu 2 yaşından sonra çiftleştirmenizdir.

Dişi kedilerin yılda ikiden fazla gebe kalmamalarına dikkat ediniz. Kedilerde gebelik süresi 55-66 gündür. Genelde anne kediler yavrularına 2 ay boyunca süt verirler. Kediler bir doğumda 4-6 adet yavru doğurabilirler. Kedi yavrularının gözleri doğduklarında kapalıdır.. 

Kedilerde ilk hafta boyunca, koku alma ,duyma ve tat alma yetenekleri gelişmeye başlar. Gözleri kapalıdır.

İkinci hafta için de vücut ağırlığı iki katına çıkar.Gözleri açılır ve nesnelere karşı ilgisi artar.Üçüncü haftadan itibaren de süt dişleri çıkar, oyunlar oynamaya başlar. Kediler konfora ve rahata köpeklerden daha düşkündürler.

Kediler için en uygun oda sıcaklığı 19-23 derecedir.

Aşıları yapılmamış bir kediyi dışarı çıkarmayınız. Çıkartmak zorunda kalırsanız kucağınızda çıkartınız. Bu nedenle 8 inci haftadan itibaren kedinizi mümkün olduğu kadar çabuk bir veterinere götürünüz.

Kedilerde tüy dökülmesi mevsime bağlı olarak doğal olduğu gibi hastalıklar sonucunda da görülür. İlkbaharda uzun olan kış tüyleri dökülerek yerini daha kısa olan yaz tüylerine bırakır. Aynı şekilde sonbaharda ise uzun kış tüyleri çıkar. Bunun dışındaki tüy dökülmeleri patolojiktir. Bunlar tek yönlü beslenme sonucu olabildiği gibi, çeşitli deri hastalıkları sonucunda olur.

Sağlıklı bir kedi canlıdır, oyuncudur, iştahı iyidir, düzenli kaka yapar, günde 2-3 kez işer, tüyleri gür ve parlaktır. Hasta kedi ise tam tersine durgun, iştahsız, ilgisiz, tüyleri donuk ve cansız olup bol miktarda dökülür, tuvalete çıkması seyrek ve idrarı yoğundur.

İyi bakılmaları halinde 15 yıl yaşarlar.

İLK YARDIM

İlkyardım özellikle dışarıya gidip gelen, meraklı, yaramaz, küçük kediniz için çok gereklidir. Kedilerde en çok rastlanan kazalar:

1- Küçük kedinizin üzerine basılmaması için ona çıngıraklı bir tasma takarsanız kolayca nerede olduğunu bulabilirsiniz.

2-Kediler kendi kendilerini yalayarak temizlenirler. Bu yüzden ortalıkta onun üzerine bulaşabilecek kimyasal madde bırakmayın. Kedi üzerine bulaşan maddeyi de yalayarak temizlemek isteyeceğinden zehirlenme gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Zehirlenme durumda yemek vermeyin ve derhal veterinere başvurun.

3-Çok küçük, raşitik kediler, oldukları yerde atlasalar bile kemik kırılması yada çatlaklar meydana gelebilir. Bu durumda kedinin dinlenmesini sağlayın ve en geç bir gün sonra veterinere gösterin.

4-Meraklı ve oyuncu kediniz, iple birlikte ucuna bağlı iğneyi de yutabilir. Bu durumda derhal ameliyat edilmesi gerekir. Etrafta kediler için tehlikeli olabilecek bu tarz eşyaları toplamayı unutmayın.

5-Genellikle kısırlaştırılmamış kedilerde yüksekten düşmeye çok rastlanır. O nedenle camlarınıza tel taktırmanız iyi olur.

6-Kediniz aniden ateşlenir, halsiz düşerse her zamankinden daha fazla uyuyacaktır. Özellikle vücudunun tüysüz kısımlarına elinizle dokunduğunuzda sıcaklığı fark edebilirsiniz. Veterinere göstermeyi ihmal etmeyin. Ateşinin çıkmasının birçok nedeni olabilir.

7-Birden fazla kedinin yaşadığı yerlerde kavga sonrası ufak tefek yaralanmalar olabilir. Betadin gibi bir antiseptikle temizleyebilirsiniz ancak kedi kendisini yalarken ilacın etkisini azaltacaktır. Ya başında bekleyin yada bir veteriner hekime başvurabilirsiniz.

8-Kedinizin ağzı kokuyorsa; diş taşları oluşmuş ve diş etleri enfeksiyon kapmış olabilir. Dişlerini kaybetmemesi için veteriner hekime başvurun

KEDİLER AZDIKLARI ZAMAN NE GİBİ BELİRTİLER GÖSTERİRLER?

Dişi kedilerimiz erkek kediyle çiftleşmeden 1-3 gün önce davranışlarında değişiklikler olur:

1- Sevilme arzusu artar,

2- İdrar yapma sıklığı artar,

3- Erkek kediler gibi idrar püskürtürler.

4- Kendine özgü sesler çıkarır,

5- Sırtını kamburlaştırır,

6- İştahsızdır

 

KEDİLERDE TUVALET EĞİTİMİ

Kediler, son derece temiz hayvanlardır. Bu temizlik ruhu onlarda doğuştan var olduğu için tuvalet eğitimi vermek sandığınızdan da kolaydır.

-Tuvalet kabı, kedinin mahremiyetini zedelememek için evin fazla işlek olmayan sessiz bir köşesinde olmalı ki kediniz rahatça işini görebilsin,

-Tuvalet kabı, yiyecek kabının yanında olmamalı,

-Tuvalet kabı, kenarları fazla yüksek olmayan (kedinin girişini çıkışını zorlamayan) ama yaptıklarını gömecek derinlikte plastik bir kap olmalıdır. Sizin için plastiğin temizlenmesi de kolay olur.

-Tuvalet kumu temiz ve kuru olmalı.

-Bu şartları sağlamış olmanıza rağmen tuvalet alışkanlığını değiştiriyorsa, aklınıza ilk gelmesi gereken şey, kedinizin hasta olup olmadığıdır. Eğer üriner sistemiyle ilgili bir sağlık sorunu varsa, kediniz, hastalık acı verdiğinden tuvaletini yapmak istemeyecek ve uzun süre tutacak ancak, arada bir kaçıracaktır. Bu nedenle, etrafa pisleten kedinin alışkanlık değiştirip değiştirmediğini test etmeden önce hemen bir veteriner hekime başvurmanız en sağlıklısı olacaktır.

-Yavru kediler, sabah uyandıklarında ve yemekten sonra tuvalete çıkarlar. Kediniz, evin içinde tuvalet kabını bulamıyorsa, tuvalet kabının içine koyup patileriyle kumu eşelemesini sağlarsanız, tuvaletini buraya yapmayı öğrenir. Kesin olan bir şey var ki; bilinenin aksine kedinin burnunu pislediklerine doğru sürtmek ve onu bu kokuyla onu cezalandırmak hiçbir işe yaramaz. Bu, sadece kedinize sonraki seferlerde yaptığını daha iyi bir yere saklaması için cesaret verir. Kediniz, tuvalet kabını biliyor ama yine de salondaki kilimleri pisletmeyi seçiyorsa bunu şımarıklık olarak almayın. Sizin dikkatinizi çekmeye çalışıyordur. Kokudan burnunuzun direği kırılsa bile kedinizi sakın cezalandırmayın.

-Kabın çok ortalık bir yerde durması onu rahatsız etmiş olabilir. Bazı utangaç kediler, tuvaletlerini yapmak için daha kuytu yerler arayabilirler, koltuk
altları, dolap arkaları gibi..

-Kabı pis olabilir, temizlenmesini istiyordur.

-Kabın kenarlarını tırmanamayacak kadar yüksek olabilir,

-Tuvalet yolunda engeller olabilir, köpek gibi.

-Alıştığı kumun değişmesi rahatını kaçırmış olabilir.

-Eğer kediniz tuvalet kabının yerini benimseyememiş ve kabı bulamıyorsa onu cezalandırmak yerine kabın durduğu yeri iyice temizleyerek amonyakla silin. Koku tanıdık gelecektir. Kediniz devamlı ‘o’ yeri seçiyorsa, oranın cazibesini azaltın. Alimünyum folyo yayın, sirkeyle silin yada tuvalet ve yemeğin iç içe olmasından hoşlanmayacakları için yemek kabını o alana götürün. Bu kanıtlanmış tekniklerin en iyi sonuç verenidir. Tuvalet için kum kullanıyorsanız, kediniz tuvaletini yapar yapmaz kumu temizlemeniz gerekir. Pis tuvalete girmemek için kediniz  kendini saatlerce tutar, ki bu tehlikelidir. Ayrıca haftada bir
de kum kabının boşaltılarak dezenfekte edilmesi gerekir.

-Tüm bu olasılıkların yanı sıra, kedinizin var olan tuvalet alışkanlığını değiştirmesinin başka nedenleri de olabilir. Kedinizin rahatını kaçıracak yeni bir durumun oluşması, taşınma gibi ya da aileye yeni birinin katılması, bir bebek, yeni bir kedi, bir köpek gibi. Kediniz, pabucunun dama atılacağından endişe ederek tepkisini bu şekilde gösterebilir. Özellikle yeni gelen misafir, kedinize ait tuvalet kabını kullanan bir patavatsızsa, kediniz tabi ki buna tepki göstermekte haklıdır. Böyle bir karmaşıklığa fırsat vermemek için genelde kedi başına bir tuvalet kabı düşer. Ancak bazı durumlarda evde egemen olan kedinin her tuvalet kabına kendi kokusunu bıraktığına da rastlanmıştır. Hatta insanlarınkine bile...

Faydalı Bilgiler

  KEDİLER               

  KÖPEKLER            

  KUŞLAR                

   HASTALIKLAR