METABOLİZMA HASTALIKLARI

ŞEKER HASTALIĞI - Diabet

  • Şeker hastalığı, köpeklerde kedilere kıyasla daha sık görülür. Pankreas tarafından üretilen insulin hormonunun yetersizliği sonucu veya vücut hücrelerinin insulin hormonuna yetersiz cevabı sonucu oluşur. Diabetik hayvanlarda hiperglisemi (yüksek kan şekeri seviyesi) görülür.Bunun sonucunda kanda ve idrarda yüksek düzeylerde şeker saptanır.
  •  
  • İdrarda şeker, çok işemeye ve çok susamaya yol açar. Her yaştan, cinsiyetten, ırktan hayvanlar hastalıktan etkilenebilmesine rağmen diabetes mellutus daha çok yaşlı ve şişman hayvanlarda görülür.
  •  
  • Dişiler hastalığa erkeklere oranla daha yatkındır. Genetik yatkınlık, şişmanlık, pankreas hastalığı, hormonal dengesizlikler ve bazı ilaçlar suçlansa da, hastalığın gerçek sebebi tam olarak açıklanamamıştır.

Belirtiler

Çok işeme, çok susama, artmış iştah ve kilo kaybı kedilerde şeker hastalığının en sık görülen belirtileridir. Hastalığın ilk evrelerinde hayvan iyi durumdadır. Sadece çok işeme ve su içme ile hastalık alarm verir. Fakat hastalık ilerledikçe deride ve tüylerde cansızlık, karaciğer hastalığı, bakteriyel enfeksiyonlar daha sık görülmeye başlar. Sık görülmeyen şeker koması denilen bir bozukluk hayvanın arka ayaklarının gittikçe güçsüzleşmesine yol açabilir. Gözlerde katarak oluşumuna köpeklerde sıklıkla, kedilerde ise nadiren rastlanır. Bazı durumlarda tehlikeli bir durum olan keto-asidozis de oluşabilir. Keto-asidozisin belirtileri arasında iştah kaybı, kusma, ishal, düşkünlük, güçsüzlük, dehidrasyon, nefes almada problemler, idrar ve nefeste aseton kokusu sayılabilir.

İyi ve düzenli bir tedavi yapılmazsa sonuç ölümcül olabilir.

Tanı

Şeker hastalığının tanısı kedinin klinik belirtilerine, fiziksel muayene bulgularına, laboratuvar test sonuçlarına, ve kanda ve idrarda sürekli çok yüksek oranda şeker bulunmasına bağlı olarak konulur.

Tedavi

Şeker hastalığının tedavisi bozukluğun ciddiyetine bağlıdır. Ketoasidozisli hayvanlara yoğun bakım gerekir. Tedavi olarak serum ve kısa etkili insülin gerekir. Genelde hasta olmayan diabetik kedilere de deri altından günde bir ya da iki defa insülin ve kontrollü bir diyet uygulanır. Insüline alternatif olarak ağızdan hipoglisemik ilaçlar da uygulanabilir.

KEDİ VE KÖPEKLERDE ŞİŞMANLIK (OBOZİTE)

Kedi ve köpeklerde şişmanlık sık rastlanan bir problemdir. Aşırı kiloluk yada bilinen adıyla obesite harcanan enerjiye oranla harcanmayan enerjinin daha fazla olmasının sonucudur. Daha çok hareket etmeyen, kısırlaştırılmış yada hareket bozukluğu olan yaşlı hayvanlarda görülür.

Şişman hayvanlar daha hassas olurlar; nefessiz kalmalara, cilt, şeker ve eklem rahatsızlıklarına, karaciğerde ve idrar yollarında problemlere maruz kalabilirler. Obesite ile ilgili hastalık ve durumlar oldukça fazladır.Bunlar arasında; hipertansiyon, diabetus mellitus, karaciğerde yağlanma, eklem ve lokomotor sistem problemleri ve solunum güçlüğü bulunmaktadır.Obesite bu sorunları doğurmaz ama bu sorunların ortaya çıkışı, hayvan şişmanladıkça artar.


Obesitenin Nedenleri:

Obesiteye yol açan 2 tip faktör vardır: Obesite köken olarak iç ya da dış kaynaklıdır. İçfaktörler; genetik, metabolik, hormonal (hipotiroidizim ve hiperadrenokortisizim gibi), davranışsal ve doğumla ilgili olabilir.Yaşa ve ırka bağlı da olabilir. Dış faktörler; egzersiz düzeyi, fazla besin alımı, mama veya yemeklerinin içerikleri gibi durumları içerir.

Hayvan Sahibinin Dikkat Etmesi Gereken Şişmanlık Belirtileri:

  • Hayvanın gitgide kalınlaşan bedeni
  • Sırta ve kuyruğa yakın yerlerde oluşan yağ birikintileri
  • Sıcağa ve fiziksel egzersize karşı daha az dayanıklılık
  • Kaburga kemiklerinin hissedilememesi
  • Hayvana verilen gıda türü, miktarı, günde kaç kere beslendiği ve kimin mamayı verdiği önemlidir. Bu beslenme alışkanlıkları anlaşıldıktan sonra hayvanın genel yaşam tarzı ve aktivite düzeyi gözden geçirilmelidir.

Vücut Kondisyon Düzeyi:

Zayıf = Kaburgalar , lumbal vertebra ve pelvik kemikleri kolaylıkla görülebilir.Palpe edilebilir yağ tabakası yok.Karın ve bel oldukça belirgin.

Normalin altında kilo = Kaburgalar palpe edilebilir ama gözle görülmez.Yukarıdan bakıldığında bel kaburgaların arkasında kalır.Yanlardan bakıldığında karın içe çöküktür.

Fazla kilolu = Kaburgalar palpe edilebilir ama hafif bir yağ tabakası var. Karın bölgesi belirgin.

Hayvan Sahibi İçin Öneriler

  • Yalnızca veteriner hekiminizin önerilerine dikkatli bir şekilde uyun ve verdiği diyeti uygulayın. Hastanemizin bu konuda uygulamış olduğu diyet programları neticesinde birkaç ay içinde hedeflenen kilolara ulaşılacaktır.
  • Mümkünse, haftada bir evde, iki kere de klinikte olmak üzere hayvanınızın kilosu ölçülmelidir.
  • Hayvanınıza egzersiz yaptırın, onunla oynayın.
  • Tavsiye edilen günlük miktara bağlı kalın ve onu birkaç öğüne bölün.
  • Köpeğiniz veya kediniz ideal kilosuna ulaştığında düşük enerji içeren satışı sadece veteriner hekimler tarafından yapılan düşük enerji içeren özel diyet mamalarla besleyin.
  • Köpek ve kedilerinizin iştahlarını tatmin eden, ancak bu sırada kilo kaybetmelerine de neden olan profesyonel mamalar hastanemizin PET MARKETİNDE bulunmaktadır. Zayıflama programları için LEVEN VETERİNER HOSPİTAL’ i arayabilirsiniz.

Özel bir beslenme programına uyulmadığı taktirde, fazla kilolar köpeğinizin sağlığını aşağıda belirtilen yönlerden etkileyebilir:

- Nefessiz kalmalar

- Daha az dayanıklılık ve canlılık

- Sıcağa karşı dayanıksız olma

- Artirit

- Şeker hastalığı

- Kalp yetmezliği

- Anestezi altında normale göre daha yüksek bir risk

- Çeşitli hormonel ve metabolik rahatsızlıklara yol açar.

- Hipertansiyon

- Karaciğer Yağlanması

Faydalı Bilgiler

  KEDİLER               

  KÖPEKLER            

  KUŞLAR                

   HASTALIKLAR