SIK SORULANLAR

SIK KARŞILAŞILAN SORULAR

 (Bu bölümde sizlerden gelen ve en az iki kere tekrarlanmış ya da bizlere çok ilginç gelen sorularınızı ve bunların kısa da olsa cevaplarını bulacaksınız. Bunlardan farklı ya da daha ayrıntılı sorularınıza cevap alabilmek için her zaman bize TELEFONLA ULAŞABİLİR  veya mail atabilirsiniz.)

İçindekiler

  1. KÖPEĞİMİ KISIRLAŞTIRMALI MIYIM?
  2. KÖPEĞİMİN KÖTÜ VÜCUT KOKULARINDAN KURTULABİLİRİM?
  3. TUZSUZ BİR DİYETE İHTİYACI OLAN KÖPEĞİME-KEDİME NE YEDİREBİLİRİM?
  4. KÖPEĞİMİN KULAKLARINDAN KÖTÜ BİR KOKU GELİYOR. NE YAPABİLİRİM?
  5. KEDİM ÇOK YAŞLI VE HIZLA KİLO KAYBEDİYOR. NE YAPABİLİRİM?
  6. KÖPEĞİMİN BENE BENZER ŞİŞLERİ VAR. BUNLAR NEDİR?
  7. KÖPEKLER  İÇİN KISIRLAŞTIRILMA DIŞINDA BİR DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ VAR MIDIR?
  8. KOLTUĞUMDA VE HALIMDAKİ KEDİ İDRARI KOKUSUNU NASIL YOK EDEBİLİRİM?
  9. KÖPEĞİM-KEDİM OT YİYOR. BU NORMAL Mİ?
  10. KÖPEĞİMİN DERİSİNDE KIZARIKLIKLAR OLUŞUYOR. NEDEN?
  11. KÖPEĞİM NEDEN DIŞKI YİYOR? BU KONUDA NE YAPABİLİRİM?
  12. SOĞUK VE ISLAK BURUNLAR SAĞLIK GÖSTERGESİ MİDİR?
  13. PAPAĞANIMIN YUMURTLAMASI İÇİN NE YAPABİLİRİM?
  14. KEDİLER YIKANIR MI? YIKANIRSA NE SIKLIKLA YIKAYABİLİRİZ? ÖZEL ŞAMPUANLARI VAR MIDIR?
  15. ÇİĞNEME ÇUBUKLARI GÜVENLİ MİDİR?
  16. YAVRU KÖPEĞİMİN HEYACANLANDIĞINDA İDRAR YAPMASINI NASIL ENGELLEYEBİLİRİM?
  17. YAVRU KÖPEĞİM OYNARKEN BENİ ISIRMAK İSTİYOR. ISIRMADAN VE TIRMALAMADAN OYNAMAYI ÖĞRETEBİLİR MİYİM 

 

1. KÖPEĞİMİ KISIRLAŞTIRMALI MIYIM?

CEVAP: “Ovariohysterectomie” den sonra dişi kedi yada köpeklerde önceden tahmin edilebilecek bir davranış değişimi yoktur. Hareketlilik azalacağından eski hallerine göre daha hantal olabilirler. Hormonal yapıdaki değişiklik, beraberinde fiziksel ve ruhsal değişimleri de yıllar içinde getirecektir. Aşırı yağlanma ve kilo alma, idrar yolları taşları ile metabolik rahatsızlıklara daha sık rastlanır.  

Ancak bazı avantajları da vardır: Erkek köpekler kısırlaştırma sonrası daha az agresifite gösterirler. Erkek kediler daha az kavga eder ve başıboş dolaşma isteği azalır.

Kısırlaştırma ile meme kanserlerinden ve “PYOMETRA” adı verilen rahmin enfeksiyonundan korunma sağlanır ki her iki durumda dişi bir köpek için öldürücü olabilir. Erkek köpeklerin kısırlaştırılması ise prostat ve testiküler hastalıkların riskini azaltır.

Kısırlaştırma yapılacaksa operasyonun hayvan 5-6 aylıkken ilk kızgınlık ortaya çıkmadan yapılması tavsiye edilir. 

Bununla birlikte bizim tavsiyemiz: Bu gün Fransa, ilaç konusunda dünya liderliğini elinde tutan bir ülke olarak, köpek ve kedilerde yapılan kısırlaştırma operasyonlarının, olumsuz sonuçlarının ortadan kalkması için alternatif bir yöntem geliştirmiştir. Fransa’dan getirttiğimiz bu ilaç hayvanlarınızın doğasını ve hormonal dengelerini bozmadan çiftleşme isteklerini beyinlerinde bitirerek (tohumu geriye çevirme)çiftleşme dönemlerinin sakin ve sağlıklı bir şekilde geçirmelerini sağlar.

Bu yöntemle:

  • İleriki yaşlarda kısırlaştırılmış hayvanlarda yaşanan kilo problemleri görülme sıklığı azalır.
  • Kısırlaştırmada olduğu gibi hayvanların fiziksel ve ruhsal anlamdaki görüntü, karakter ve yapıları değişmez.
  • Kısırlaştırma yapılmadığı için ileriki yaşlarda görülen idrar yolları taşları oluşumu daha az olur.
  • Hayvan erkeklik veya dişilik karakterlerini taşıdığı için doğasından kopmamıştır. Bu nedenle kısırlaştırılan hayvana göre daha mutlu ve canlıdır.

2.KÖPEĞİMİM KÖTÜ KOKUYOR. BUNU ENGELLEMENİN BİR YOLU VAR MI?

CEVAP: Birçok köpek cinsi, deride fazla yağ ve kokuya neden olan “Seborrheo” problemine sahiptir. Kulaklarda bu durumdan etkilenir ve koku artar. Eksiksiz bir fiziksel muayene tanıya yardımcı olacaktır. Beslenmede kaliteli profesyonel mamalar ve uygun bir şampuan sorununuzun çözümüne yardımcı olacaktır. Lütfen; en kısa zamanda veterinerinizle görüşün. Onu ailenizin sevilen bir ferdi haline getirebilecek etkili tedavileri vardır.

3.TUZSUZ BİR DİYETE İHTİYACI OLAN KÖPEĞİME-KEDİME NE YEDİREBİLİRİM?

CEVAP: Bizim önerimiz; köpeğiniz veya kediniz için özel olarak hazırlanmış tuz oranı çok düşük kaliteli ve profesyonel nitelik taşıyan, hazır diyet mamalarını kullanmanızdır. Bu konuda hastanemizden her türlü yardımı alabilirsiniz. Ancak hazır mama kullanmıyorsanız ;

Köpeğinize;  115 gr. yağsız et, 1 kap pişmiş pirinç, 1 kap kızarmış mısır, 1 çorba kaşığı mısır yağı ve 2 çorba kaşığı “dicalcium phosphate” ile düşük tuzlu bir diyet hazırlanabilir. Eti kahverengileşene dek tavada kızartın, diğer şeyleri ekleyin ve iyi karıştırın. Bir köpek 10 kg vücut ağırlığı için günde 250 gr. karışım yiyebilir. Kalan kısmı buzdolabında saklayın. Dengelenmiş, vitamin ve mineral kaynakları ile lezzetli ve iyi bir beslenme sağlayacaktır.

Yine bir miktar ince doğranmış tavuk taşlığı veya tavuk eti, pirinç, zeytin yağı ve yine ince kıyılmış havuç veya bezelye mısır… gibi sebzelerin karışımını düdüklü tencerede güzelce pişirin. Afiyet olsun…

4.KÖPEĞİMİN KULAKLARINDAN KÖTÜ BİR KOKU GELİYOR. NE YAPABİLİRİM?

CEVAP: Kokulu kulaklar devam eden bir enfeksiyonun göstergesidir. Düşük kulaklı köpekler kronik enfeksiyonlara daha yatkındır. Veteriner kullanım için hazırlanmış temizleme solüsyonları ile düzenli temizlik faydalı olacaktır. Ancak genelde antibiyotik gereklidir. Eğer, petler devam eden kötü kulak enfeksiyonlarına sahipse iyi bir bakım ve ilaç kullanımı, özel cerrahi girişimlerle kulak kanalının açılması ve içeri daha fazla hava girmesinin sağlanması gerekebilir. Diğer alternatiflerin düşünülmesinden önce doğru bir tanı sağlanması, uygun ilaç ve temizleme solüsyonlarının kullanılması daha doğru olacaktır.

Hastanemizde bu hastaların dış kulak yolları özel ilaçlarla yıkanıp temizlendikten sonra Fransa ve dünyanın yıllardır güvenle kullandıkları Türkiye de ise ilk defa bizim uyguladığımız kesin netice veren  Fransız pomatlarıyla tedavisi kısa sürede gerçekleştirilir. Bu tür kronik hastalıklarda hastaya antibiyogram ve mikrobiyolojik testler uygulanır.

5.KEDİM ÇOK YAŞLI VE HIZLA KİLO KAYBEDİYOR. NE YAPABİLİRİM?

CEVAP: Ani ve ciddi kilo kaybı olan her kedi tam bir muayeneden geçmeli özelliklede; tiroid bezi, şeker hastalığı, tümör gelişimleri ve böbrek hastalıkları bakımından tüm testleri yapılmalıdır. Eğer, veterineriniz henüz tam bir kan analizi ve idrar tahlili yapmadıysa yapılmasını talep edin. Zamanında teşhis edilip, ciddi olarak tedavi edilebilecekken, geç kalındığında tedavisi mümkün olmayan birçok durum vardır.

6.KÖPEĞİMİN SIRTINDA VE YÜZÜNDE,  BENE BENZER ŞİŞLİKLERİ VAR. BUNLAR NEDİR?

CEVAP: Orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde en sık görülen şişler virusler tarafından yapılan papillom dediğimiz küçük tümörlerdir. Köpek yaşlandıkça birçok yerde birden gelişirler ve büyüdükçe tarak ve traş makinalarına takılarak baş belası haline gelirler. Ne büyüklükte olursa olsun önemli olan tedaviye başlamadan önce kesin tanının konulmasıdır. Eğer, bu kitleler papillomsa, operatif bir müdahale ile alınmaları en iyi yöntemdir ancak derin kökleri tamamen uzaklaştırılmazsa tekrar büyürler.

7.KÖPEKLER  İÇİN KISIRLAŞTIRILMA DIŞINDA BİR DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ VAR MIDIR?

CEVAP: Köpeğinizde uygulayabileceğiniz doğum kontrolü için veterinerinizin size tavsiye edebileceği enjektabıl ilaçlar mevcuttur. Ancak bu ilaçların bazı sakıncaları ve yan etkileri vardır. Veterinerinizle, seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarını tartışın.

Bununla birlikte bizim tavsiyemiz: Bu gün Fransa, ilaç konusunda dünya liderliğini elinde tutan bir ülke olarak, köpek ve kedilerde yapılan kısırlaştırma operasyonlarının, olumsuz sonuçlarının ortadan kalkması için alternatif bir yöntem geliştirmiştir. Fransa’dan getirttiğimiz bu ilaç hayvanlarınızın doğasını ve hormonal dengelerini bozmadan çiftleşme isteklerini beyinlerinde bitirerek (tohumu geriye çevirme) çiftleşme dönemlerinin sakin ve sağlıklı bir şekilde geçirmelerini sağlar.

Bu yöntemle:

  • İleriki yaşlarda kısırlaştırılmış hayvanlarda yaşanan kilo problemleri görülme sıklığı azalır.
  • Kısırlaştırmada olduğu gibi hayvanların fiziksel ve ruhsal anlamdaki görüntü, karakter ve yapıları değişmez.
  • Kısırlaştırma yapılmadığı için ileriki yaşlarda görülen idrar yolları taşları oluşumu daha az olur.
  • Hayvan erkeklik veya dişilik karakterlerini taşıdığı için doğasından kopmamıştır. Bu nedenle kısırlaştırılan hayvana göre daha mutlu ve canlıdır.

8.KOLTUĞUMDA VE HALIMDAKİ KEDİ İDRARI KOKUSUNU NASIL YOK EDEBİLİRİM?

CEVAP: Kedi idrarları, özel bir enzim temizleyicisiyle temizlenebilir ve bu temizleyici, temizlik malzemeleri satan bir dükkandan bulunabilir. Bu konuda veterinerinize de başvurabilirsiniz çünkü bir çoğu bu maddeyi bulundururlar. Ancak, idrar genelde koltuğunuz süngerine kadar geçeceği için o bölgeyi kesip yerine yama yapmaktan başka çareniz kalmayabilir. Ayrıca, uygun tuvalet alışkanlığı olan kedilerin, bu alışkanlıklarında aksama olması birçok fiziksel problemi akla getirmelidir. Enfeksiyonlar, diabetes ve bazı hastalıklar buna sebep olabilir. Sadece koltuğunuzu temizlemekle kalmayıp bu davranışın altında yatan sebebi bulmaya çalışmanız daha önemlidir.

9.KÖPEĞİM-KEDİM OT YİYOR. BU NORMAL Mİ?

CEVAP: Bir çok veteriner kedi ve köpeklerin ot yemesini normal kabul eder. Köpeğinizin vahşi ataları da ot yiyordu.Yani köpeğin ve kedinin ot yemesi, normal beslenme alışkanlıklarının bir parçası. Doğadaki köpekler, diyetlerini bitkilerle desteklemek için aynı şeyi yapar. Köpeğinizin ve kedinizin arada sırada ot yemesi normal. Eğer bunu abartmıyorsa, onu rahat bırakın. Ama çok fazla ot yiyor ve sürekli kusuyorsa, onu mutlaka bir veterinere götürmelisiniz. Midesinde bir sorun olabilir.

10.KÖPEĞİMİN DERİSİNDE KIZARIKLIKLAR OLUŞUYOR. NEDEN?

CEVAP: Köpeklerde deri hastalıkları sinir bozucu olabilir ve tanı koymak bir dedektif araştırması gerektirir. Tedaviyebaşlamadan önce doğru ve eksiksiz bir fiziksel araştırma yapılmalıdır (Kan muayeneleri, deri kazıntıları, mantar kültürleri, allerji testleri, deri biyopsileri). Bazı deri hastalıkları hayat boyu tedavi gerektirirken, bazıları 4-6 haftada tedavi edilebilir. Allerjiler ve enfeksiyonlar gibi bazı problemlerin beraber görülmesi ise alışılmadık değildir. Eğer bir problem tekrar ortaya çıkarsa veterinerinize bunu en kısa zamanda bildirerek takip edilmesini sağlayın.

11.KÖPEĞİM NEDEN DIŞKI YİYOR? BU KONUDA NE YAPABİLİRİM?

CEVAP: Köpeğinizin bu alışkanlığının tıbbi ismi” kaprofaji “dir ve bu çok sık rastlanan problem bir çok etoburda normal bir davranıştır. Anneler yavrularının dışkılarını onlar yuvadan uzaklaşana dek tüketirler. Kendi dışkılarını yemeleri ise biraz daha alışılmadıktır ancak bu da sıkça oluşabilen bir durumdur. Aşılamalar ve parazit mücadeleleri gibi diğer sağlık prosedürleri veterinerinizce yerine getiriliyorsa ve köpeğiniz iyi dengelenmiş bir diyetle besleniyorsa ; bu durum bir vitamin noksanlığı problemini akla getirir. Bunun dışında köpeğinizin dışkı yeme alışkanlığı bir davranış problemi olarak da kabul edilebilir. Bu davranış bir kez başladığında devam etmesi kaçınılmaz olacaktır.Bu davranışın yapılmasına fiziksel olarak engellemek ve tekrar hatırlamasına engel olmak gerekmektedir. Köpeğinize bunun yanlış olduğunu ; yüksek, sert ve azarlayıcı bir sesle anlatmalısınız. Bu tavrınızı köpeğiniz dışkıları kokladığında da tekrarlamalısınız.

Monosodyum Glutamat gibi maddelerin yemeğe eklenmesi dışkıyı daha az cazip hale getirecektir. Daha direk bir davranış ise dışkıya limon yada tütün eklemektir. Bazı pet sahipleri ise çevreyi her gün temizleyerek hata yapma şansını ortadan kaldırır.

Hastanemizde köpeğinizde yaşadığınız bu can sıkıcı sorunun kesin çözümü için Amerika’dan getirdiğimiz özel bir ilacı onun yemeğine katmanız yeterli olacaktır. Kesin çözüm için bize danışın!!!

12.SOĞUK VE ISLAK BURUNLAR SAĞLIK GÖSTERGESİ MİDİR?

CEVAP: Soğuk ve ıslak bir burun kedi ve köpeklerde sağlık göstergesidir ancak sağlıklı bir köpeğin ılık ve kuru bir burnu da olabilirken gerçekten hasta hayvanların burnu soğuk ve ıslak olabilir. Bunun anlamı; hiç bir sağlık göstergesinin %100 belirleyici olmamasıdır.

13.PAPAĞANIMIN YUMURTLAMASI İÇİN NE YAPABİLİRİM?

CEVAP: Papağanlar yumurtlamaya genelde ilkbaharda başlar.Yumurtlama uzayan günlerle uyarılır ve bu yumurtaları uzaklaştırmak genelde tekrar yumurtlamayı uyarır.En iyisi yumurtaları kafeste dinlenme kutusu olarak kullanabilecekleri bir kutuda tutmaktadır. Yumurtalar döllenmiş olsun yada olmasın onları kafeste bırakmak, ona odaklanmalarını ve onunla meşgul olmalarını sağlayacaktır.Çok önemli bir başka husus ise beslenmedir.Cockatail’ler gibi yüksek yumurtlama yeteneğine sahip kuşlar, kalsiyum ve diğer besin maddelerinden zengin yemlerle beslenmelidirler. Her gün yemlerinin yarısı yada biraz daha azı tohumlardan oluşmalıdır. Diğer yarısı ise çikolata ve avokado dışında her gün yediğiniz her tür gıdadan oluşabilir.Özellikle kalsiyumdan zengin peynir gibi bazı besin maddelerinin üzerinde durulmalıdır.Ayrı bir kapta kırık yumurta kabukları da verilebilir.İyi ayarlanmış dengeli bir beslenme programı ile yumurtlama problemleri ortadan kaldırılabilir.Yumurtlamanın engellenmesinin tek yolu ise kuşunuzun cerrahi bir müdahale ile kısırlaştırılmasıdır.Yumurta üretimini azaltan bir alternatif ise akşamları kafesi örterek toplam ışık zamanını azaltmaktır.

14.KISA TÜYLÜ KÖPEKLER SOĞUK HAVALARDA DIŞARIDA DAYANABİLİR Mİ?

CEVAP: Beagles, Dalmaçyalı ve Doberman gibi kısa tüylü köpekler ısının donma noktasına yaklaştığı açık hava şartlarında yaşamak için yaratılmamışlardır. Bu nedenle kısa tüylü köpekler çok soğuk havalarda üşürler. Onların hasta olmalarını istemiyorsanız bu havalarda sıcakta kalmalarını sağlayın.

15.KEDİLER YIKANIR MI? YIKANIRSA NE SIKLIKLA YIKAYABİLİRİZ? ÖZEL ŞAMPUANLARI VAR MIDIR?

CEVAP: Kediler; kirlenmedikleri yada bir deri problemi olmadığı sürece genelde temizdir ve banyoya ihtiyaç duymaz. Banyo ayda bir kez yapılabilir. İnsan şampuanlarını ve diğer ürünleri kullanmaktan kaçının çünkü bunlar onlara sert gelecektir. Eğer, kedinizin bir deri problemi varsa, veterinerinizin önereceği özel şampuanlar ile onun belirleyeceği sıklıkta onu yıkayabilirsiniz.

16.ÇİĞNEME ÇUBUKLARI GÜVENLİ MİDİR?

CEVAP: Çiğneme çubukları zararsızdır ancak eğer bütün olarak yutulursa problemler yol açabilir. Bunların gastrite ve blokaja neden olması mümkündür. En iyisi, köpeğiniz bir oyuncağı yada çiğneme çubuğunu çiğnerken onu kontrol etmektir.

17.YAVRU KÖPEĞİMİN HEYACANLANDIĞINDA İDRAR YAPMASINI NASIL ENGELLEYEBİLİRİM?

CEVAP:Bilinçli idrar yapma fizyolojik fonksiyonların ve davranışların bir kombinasyonudur.Bunun fizyolojik parçası idrarı kesede tutacak sifinkterin kasılma fonksiyonudur. Dişilerde urethra kısa olduğu için bu durum daha sık görülür.Bu zamanla düzelecektir.Davranışsal faktör ise bilinçli bir şekilde yada heyecanlandığında keseyi boşaltan kasların kasılmasını sağlar.Fiziksel kısım için yapabileceğimiz çok az şey vardır.Kasılmayı arttırıcı ilaçlar mevcuttur ancak bir yavrunun bu ilaçları kullanması doğru olmayabilir.En önemli kontrol davranışsal tarafı ile ilgilenmektir.Öncelikle idrar yapmaya neden olan durumlara karşı önlem almak gerekir.Eve geldiğinizde onu kapıda karşılamak yerine onu ihmal edin. Zamanla gelişinizle heyecanlanmaması gerektiğini anlayacaktır. Diğer durumlar da aynı yolla halledilebilir.Ona bir yabancı yaklaştığında ise bir şeyler vererek yada dikkatini başka bir yöne çekerek heyecanlanmasını önlemeye çalışmalısınız.Veterinerinizle bu konuyu daha detaylı olarak tartışın.

18.YAVRU KÖPEĞİM OYNARKEN BENİ ISIRMAK İSTİYOR. ISIRMADAN VE TIRMALAMADAN OYNAMAYI ÖĞRETEBİLİR MİYİM?

Köpeğinizin ısırma problemini bir çok şeyi eş zamanlı olarak yaparak çözümleyebilirsiniz.Birincisi köpeğinizin oyun aktivitelerini vücudunuzun dışına yönlendirmelisiniz. Bunu onu yumuşak oyunlara yönlendirerek ve saldırgan oyunlardan alıkoyarak yapabilirsiniz. Isırma gerçekleştiğinde bunu kuvvetlendirecek hiçbir pasif hareket yapmayın. Bunun anlamı yürüyüp uzaklaşın ve kabul edilemez bulduğunuz her hareketinde beş dakika boyunca onu önemsemeyin ve bu süre zarfında onunla konuşmayın. Üçüncü olarak da bu davranışa karşı negatif önlemler alın. Örneğin ; ısıracağını hissettiğinizde ellerinize kolanya dökün yada , kuru fasulye dolduracağınız bir kola kutusunu, ısırdığı zaman rahatsız edecek şekilde sallayın. Son olarak da ; sert ve kararlı bir HAYIR komutunu kullanabilirsiniz. Köpeğiniz uygun şekilde oynadığında ise onu pozitif etkilerle şevklendirin ve ödüllendirin. En önemli nokta ise evdeki herkesin aynı oyun planını uygulaması ve doğru davranmasıdır.

Faydalı Bilgiler

  KEDİLER               

  KÖPEKLER            

  KUŞLAR                

   HASTALIKLAR