Skip to content

Kedi & Köpek Veteriner Diş Hekimliği Hizmeti

owner with pet UK53SVF 1

Evcil hayvanlarınızın genel sağlığı kadar diş sağlığı da son derece önemlidir. Sağlıklı dişler, mutlu bir hayvan demektir!

Hayvanınızın ağzını hiç açtınız mı? Diş sağlığının öneminin bilincinde misiniz?

Kedi ve köpeklerin yüzde 80´inin, yaşamlarının bir döneminde, diş dökülmesine yol açan diş ve diş eti sorunu yaşadığını biliyor musunuz?

Kedi, köpek ve evcil hayvanların diş hekimliği hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

DİŞ BAKIMI ÜNİTESİ

LEVENT VETERİNER POLİKLİNİĞİ‘nde Ultrasonik Diş taşlarını kırma ve temizleme cihazı ile petinizin dişlerinde oluşan diş taşları, diş etini kanatmadan ve dişin dış katlarına zarar vermeden temizlenir. Diş taşlarından arındırılan dişlere, mikro motor ile detaylı temizlik ve parlatma işlemleri yapılır.

DİŞ HASTALIKLARI ve AĞIZ KOKUSU
Yaşlı kedi ve köpekler ile yumuşak gıdalarla beslenen hayvanlarda oluşur. Diş taşları ultrasonik cihazla kırılıp mikro motor ile parlatılır. Bu uygulamalar dışında ağız kokusunu gidermek için kesin netice veren Fransa’da da kullanılan özel ilaçlar hastanemizde mevcuttur.

Süt ve Kalıcı Dişler:

Kedi ve köpek yavruları tıpkı insanlar gibi dişsiz doğarlar. 2-4 haftalıkken, köpek yavrularının 28, kedi yavrularının 26 dişi çıkar. Süt dişlerinin oluşumu ve dizilişi çok önemlidir, zira üç aylıktan itibaren dökülmeye başlar ve yerlerini kalıcı dişlere bırakırlar.

Kalıcı dişlerin oluşumu 7aylıkken tamamlanmış olmalıdır. Yetişkin bir köpeğin 42, kedinin 30 dişi vardır. Genç hayvanlarda sıkça rastlanan problem süt dişinin düşmemesidir. Bu olay Yorkshire, Kaniş gibi küçük köpeklerde sık görülür.

Dökülmeyen süt dişi, aynı kanalda kalıcı dişlerin çıkmasını dolayısıyla da kalıcı dişlerin düzenli dizilişini önler ve önemli çene-ağız kapanış sorunlarına yol açar.Genellikle süt kanini (köpek dişi) dökülmemeye eğilimlidir.Bu nedenle kalıcı dişler dökülmeyen süt dişlerinin hemen yanında çıkarlar. Eğer süt dişleri 7. Ayın sonuna kadar dökülmezse, köpeğinizi veterinere götürmeli ve süt dişinin çekilmesini sağlamalısınız.

Diş Çürümesi Hayvanlarda Enderdir. Diş çürümesi, mine tabakasının aşınması sonucunda, önce mine tabakasında, ardından dentin tabakasında ve nihayet pulpada görülen doku tahribatıdır.Çürük, genellikle asitli ortamlarda daha hızlı gelişir. Kediler ve köpekler etobur olduklarından dirençlidirler, diş çürümesi çok ender görülür.

Diş Kırılması
Diş kırılması, dalaşma ve tahta, taş, kemik vb. sert maddeleri kemirme sonucu olabilir. Kırılma pulpaya yakın bir yerden olursa , çok acı verir. En iyi çözüm bu dişi çekilmesidir.

Diş Tartarları
Çok sık görülen bir sorundur. 8 yaşından büyük kedilerin %50´sinde, köpeklerin %75´inde görülür. Dişle diş etinin birleştiği noktada, besin artıklarının salya ve ağızdaki bakterilerle karışarak oluşturduğu sert tabakadır. Bir kez yerleşince, temizlenmediği takdirde hızla ilerler, iyice sertleşip bir tabaka haline gelir. Bu düzeye geldiğinde dişler fırçalanırsa, tartar kolayca atılabilir. Ancak , önlem alınmazsa diş etinin çekilmesine, dolayısıyla ağrıya yol açar.

Diş eti çekilmesi ilerleyince diş sallanmaya başlar ve apse belirir. Apse oluşumu kısa sürede büyür ve bir süre sonra diş düşer. Tartar, hayvanın nefesini çok pis kokmasına ,ağrıya, huzursuzluğa ve hayvanın iştahının kaçmasına yol açar.Aynı zamanda, kan enfeksiyonu (septisemi), kalp enfeksiyonu (myokardit), sinir enfeksiyonuna da sebebiyet verir. Bu nedenle vakit geçirilmeden veterinerinize başvurup, tartar plakları temizletilmelidir. Bu temizleme ultrasonik temizleme cihazları gibi cihazlarla yapılır.Anestezi de uygulanır. Ancak, ilerlemiş tartar vakalarında, tartar sardığı dişin kökünü gevşeteceğinden tek çare, o dişi çektirmektir. Unutmayın ki tartarlı dişi ağızda bırakmaktansa, çektirmek daha sağlıklıdır. Böylece enfeksiyonlarında önüne geçilmiş olur.

Evde Diş Bakımı
Hayvanınızın ağzını ve dişlerini kontrol etme alışkanlığını mutlaka edinmelisiniz. Bazı hayvanlar bu incelemeyi kolayca kabul ederken, bazıları muayene gibi bakımı da reddeder. Bu durumda veterinerinizin yardımına gerek vardır.

Öncelikle diş aralarına sıkışan artıkları bir kulak çöpü ile çıkarın. Özel ya da yumuşak kıllı bir fırça kullanın, üzerine biraz diş macunu sürün. Hayvanınızın ağzı kapalıyken, dudaklarını yan taraftan açarak, fırçayla dişlerini ve diş etlerini fırçalayın. Haftada bir ya da iki kez fırçalamanız yeterlidir. Bunun yanı sıra veterinerinizin önereceği bir antiseptik solüsyona batırılmış bir pamukla diş etlerine kompres uygulayın. Bu sayede onun ağzını mikroplardan ve kötü kokulardan korumuş olacaksınız.

KEDİLERDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Ağız sindirimin başladığı ilk noktadır. Alınan gıda burada fiziksel ve kimyasal değişimlere uğrar. Bu nedenle ağız ve dişlerin sağlık durumu tüm sindirim sistemini etkiler. Kedilerin dilleri çok özel bir yapıya sahiptir. Bu fırçayı andıran dil, gıdaların alımında olduğu gibi, aynı zamanda kedinin kendini temizlemesinde de büyük rol oynar. Dilde meydana gelen kimyasal ya da fiziksel yaralanmalar beslenmede güçlüklere neden olur. Kedi gıdaları alamaz ve kendini yalayamaz. Bu durum onda strese ve durgunluğa yol açar. Ağızdan ip gibi tükrük aktığını görebilirsiniz. Dişlerde ise vurma ve çarpmalara bağlı problemler olabileceği gibi ilerleyen yaşlarda özellikle yumuşak gıda ile beslenen kedilerde diş taşları oluşur, dişlerde kahverengi yapılar olarak gözlenir. Diş taşları ise gingivite yani diş eti hastalıklarına yol açar. Bu hastalık zamanla dişlerin düşmesine neden olur. Bakteriler ürer, ağız kokmaya başlar. Dişler kırılabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler: Kedinizin ağzı kokuyorsa, diş etleri kızarık ise, ağzından salya akıyorsa ya da kediniz ağzından bir şey çıkarmaya çalışır gibi hareketler yapıyorsa, en kısa zamanda veteriner hekiminize başvurun.

Uzman ekibimizle, evcil hayvanınızın her ihtiyacı için buradayız. Sorularınız mı var? Hemen bize ulaşın!

Hayvanınızın Sağlığını Bizimle Güvence Altına Alın!